Blog Archive

Skate


Το sk8, είναι ένα άθλημα το οποίο δεν ξέρει κανένας την πραγματική του προέλευση. Πολλές ιστορίες λέγονται σχετικά με την ανακάλυψη του. Μερικοί πιστεύουν ότι ξεκίνησε στις ακτές της California στην Αμερική από surfers που έβαλαν ροδάκια στη σανίδα τους. Στην Αρχή το skate ήταν γνωστό σαν ένα είδος surf στο πεζοδρόμιο όταν τα κύματα ήταν πολύ μικρά για να ridareis.

Η προέλευση του sk8 απεικονίζεται στα νωρίτερα sk8 που μοιάζουν με σανίδες surf. Οι σανίδες ήταν στενές (4 inches- 10εκ.), πολύ πιο κοντές από τις σημερινές και “surfers των πεζοδρομίων ” από το 50’ ridarane ξυπόλητοι και σε ποιο λοξή θέση απ’ ότι τώρα.






Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να πηγαίνουν πάνω-κάτω στο πεζοδρόμιο και να γυρνάνε μαθαίνοντας σε ποια κατεύθυνση θέλουν να πάνε.Οι πρώτες κατασκευασμένες σανίδες του sk8 βγήκαν το 1965. Ήταν 1 ίντσα (2.54εκ.) χοντρές, από ξύλοo, είχαν μεταλλικά trucks και τα ροδάκια από σκληρό λάστιχο. Πολύ σύντομα άρχισαν να γίνονται αγώνες κατεβαίνοντας το πεζοδρόμιο και ξεκίνησαν να δημιουργούνται διαγωνισμοί μεταξύ sk8boarders, to freestyle, το slalom, το downhill, το high jump και το long jump.


Στα μέσα του 70’ οι sk8ers ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνε κανάλια αποξηράνσεων ( έμοιαζαν με quarters) που οδηγούσαν στις πλαγιές γύρο από τα κτίρια. Αυτό άνοιξε ένα νέο κόσμο από trick. Άμεσα ανακάλυψαν ότι ήταν ικανοί να κάνουν ελιγμούς με το σώμα τους με μεγαλύτερη επιδεξιότητα. Το sk8 σε vert ξεκίνησε λίγο αργότερα χρησιμοποιώντας τις πισίνες που είχαν στις πίσω αυλές των σπιτιών διαφόρων κατοίκων. Το μόνο που χρειαζόσουν ήταν λίγη περισσότερη ταχύτητα και θα ανέβαινες με τη σανίδα σου στον τοίχο, ή μάλλον έτσι νόμιζαν. Ήταν λίγο πιο περίπλοκα από αυτό. Πρώτον στους ιδιοκτήτες που ανήκαν οι πισίνες δεν άρεσε να χρησιμοποιείται η πισίνα τους για sk8 και δεύτερον οι πισίνες δεν ήταν αρκετά στρογγυλεμένες.







Οι μετατροπές ήταν πολύ γρήγορες και θα τους πέταγε στον αέρα και ακόμα να μπορούσαν να σταθούν επάνω δεν θα είχαν αρκετή ταχύτητα για να φτάσουν στην άλλη μεριά. Το sk8 αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα στην Αμερική και πολύ γρήγορα χτίστηκαν sk8parks. Επίσης χτίστηκαν-σχεδιάστηκαν σχεδιαγράμματα για freestylers και οι πισίνες σχεδιάστηκαν με πιο στρογγυλεμένες άκρες.



Μέχρι τις αρχές του 80’ τα στέκια των riders ήταν τα πάρκα. Οργανώνονταν γι’ αυτούς contest και σύντομα το sk8 στην πισίνα και σε vert γίνανε τα πιο γνωστά εξειδικευμένα είδη sk8. Το sk8 σε vert ήταν το πιο θεαματικό είδος το οποίο ήταν απίστευτα δύσκολο και απαιτητικό, που προέτρεπε στο να γίνουν περισσότερες αλλαγές στο sk8.


Οι κατασκευαστές διορθώσανε τις σανίδες κάνοντάς τες φαρδύτερες, για καλύτερη ισορροπία και αντικαταστήσανε τα παλιά λαστιχένια ροδάκια με πιο εξελιγμένα που αποδείχτηκαν και πιο γρήγορα. Το να κάνεις sk8 ξυπόλυτος ξεπεράστηκε εκτός από λίγους παλιούς surfers των πεζοδρομίων.


Οι καινούργιοι sk8ers κατάλαβαν ότι τα αθλητικά παπούτσια ήταν πιο σταθερά και δεν πόναγε τόσο όσο πριν όταν γλίστραγες. Το 1980 το sk8 έφτασε στην Ευρώπη, όπου το freestyle, το slalom και το high jump έγιναν ιεραρχία. Θεωρήθηκε ως ακόμα μια τρέλα που θα περάσει κι έτσι δεν κατατάχθηκε σαν ένα ανταγωνιστικό άθλημα. Οι αρχές του 80’ ήρθαν με το sk8 να παρακμάζει. Έγινε σχεδόν μέσα σε μία season. Τα sk8parks κλείσανε, οι κατασκευαστές σταματήσανε να κατασκευάζουν σανίδες και το χειρότερο, τα περιοδικά sk8 το γυρίσανε σε Bmx και roller-skate. Αλλά μερικοί hardcore sk8ades συνέχισαν να κάνουν sk8 και στις δύο ηπείρους (Αμερική- Ευρώπη). Αυτοί οι αφιερωμένοι sk8ers εξέλιξαν το sk8 δημιουργώντας τις δικές τους τεχνικές, φτιάχνοντας τα δικά τους περιοδικά και φτιάxόντας τις δικές τους σανίδες και σχέδια.
Τότε ήταν όταν φτιάχτηκαν τα half-pipes. Ήταν πιο απλά και πιο φτηνά από τις πισίνες και κατασκευάζονταν από τον ίδιο τον sk8er.


Φτιαχνόντουσαν συνήθως από ξύλο, σε σχήμα U, με 3 μέτρα επίπεδο ξύλο από κάθε πλευρά και στη μέση μία flat επιφάνεια αρκετά μεγάλη για να σου δώσει χρόνο να συγκεντρωθείς και να πάρεις ταχύτητα μέχρι να φτάσεις στην άκρη του half-pipe.



Οι σανίδες δεν έγιναν αποδεκτές από το κοινό, όπου στη συνέχεια ώθησαν τη sk8 σκηνή underground. Αυτό μπορεί να την έκανε αποπνικτική αλλά εξ’ αιτίας του μικρού, αλλά ενωμένου group των sk8adwn, το άθλημα έκανε την αρχή του στο πιο δημιουργικό του στάδιο. Οι sk8ers μπλεχτήκανε τόσο με το άθλημά τους που δεν ήθελαν να κάνουν τίποτα άλλο. Δεν ήταν πραγματικά ένα άθλημα, αλλά άρχισε να γίνεται τρόπος ζωής. Αν δεν ήταν αυτοί οι λίγοι ενωμένοι, αυτό το άθλημα δεν θα είχε επιβιώσει τις δύσκολες στιγμές.



Το sk8 σύντομα έγινε τρόπος μεταφοράς. Οι sk8ers έμαθαν να αποφεύγουν όλα τα εμπόδια που έβρισκαν μπροστά τους μπορούσαν και έπαιρναν τις σανίδες του παντού. Στις αρχές του 80’ το street skating γεννήθηκε. Αυτή η καινούργια τέχνη δεν είχε half-pipes και πάρκα, ο sk8er μπορούσε να κάνει ότι ήθελε πάνω σε ότι ήθελε. Στο street-skating χρησιμοποιούσαν κόλπα που πριν χρησιμοποιόντουσαν στα vert. Τα street ollies, τα slide ‘n’ rolls και τα curb grinds (τα περισσότερα έχουν διαφορετικές ονομασίες τώρα) είναι κλασσικές κινήσεις sk8, οι οποίες όλες δημιουργήθηκαν από τους vert-sk8ers.



To street skating είναι ακόμα πιθανόν το πιο δημοφιλή είδος σανίδας. Κάθε sk8er είναι street sk8er γιατί από εκεί προέρχονται οι ρίζες του.